Stiftelsen Linköpings Läkaresällskaps Forskningsfond lämnar forskningsbidrag och resestipendier för att stödja medicinsk forskning För att kunna ansöka ska sökande vara medlem i Linköpings läkaresällskap vid ansökningstillfället.

 

ANSÖKNINGSFÖRFARANDE GÄLLANDE ANSLAG FÖR KLINISK FORSKNING

Ansökningstiden är varje år 1-30 september. 

 

Från och med 2024 sker ansökningar om anslag via SEB ansökningsportal som ni når på länken här

I bedömningen av inkomna ansökningar kommer nämnden att ta i beaktan sökandens akademiska meritering.

 

URVALSKRITERIER FÖR ANSLAG

 

Med klinisk forskning avses forskning som förutsätter hälso- och sjukvårdens struktur och resurser och har som mål att lösa ett ohälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ökad ohälsa eller forskning som syftar till att förebygga ohälsa. Klinisk forskning omfattar också nya experimentella forskningsupptäckter som inom överskådlig tid kan överföras till reell patientnytta, dvs translationell forskning.

Forskningen ska

  • bedrivas med hög kvalitet
  • bidra till ökad kunskap om livsprocesser som öppnar möjligheter till att nå hälsa samt lindra och bota sjukdom
  • kunna leda till praktisk tillämpning i hälso- och sjukvården

 

 

BEDÖMNINGSKRITERIER

 

De bedömningskriterier som ligger till grund för prioriteringsarbetet är följande:

  • projektets kliniska frågeställning
  • metod och vetenskaplig kvalitet
  • kompetens och genomförbarhet
  • patientnytta och patientmedverkan

Projektets kliniska frågeställning

Den omfattning i vilken projektet, under förutsättning att det framgångsrikt kan genomföras på ett nyskapande och betydelsefullt sätt, bidrar till att öka kunskapen inom det medicinska forskningsområdet. 

 

Metod och vetenskaplig kvalitet

Den omfattning i vilken hypotes, frågeställning, studiedesign, metoder och bearbetning är korrekt tillämpade, välintegrerade och adekvata för projektets målsättning. All forskning ska bedrivas med hög kvalitet. Nytänkande och originalitet premieras.

 

Kompetens och genomförbarhet

Sökandes kompetens och förutsättning att genomföra forskningen. Finns tillgång till relevant patientunderlag, infrastruktur, personal och finansiering? Är projektet kliniskt förankrat och har möjlighet att rekrytera tillräckligt antal patienter? Finns etiskt och ev. övriga tillstånd beviljade? För sökande över 65 år påverkar motivering av återväxt i projektgruppen bedömningen. 

 

Patientnytta och patientmedverkan

Den kliniska forskningen ska leda till patientnytta, bidra till att öppna möjligheter för att nå hälsa, lindra och bota sjukdom och/eller effektivisera resursanvändningen i sjukvården. Detta väger tungt i bedömningen av projektet.

 

Har du frågor kring ansökan kan du maila epost@linkopingslakaresallskap.se

  

ANSÖKNINGSFÖRFARANDE GÄLLANDE RESEBIDRAG

 

Ansökningar kan skickas under hela året och bedöms löpande, senast en månad efter att ansökan inkommit.

För att erhålla resestipendier bör ansökan styrka att sökande: 

  • ska presentera en poster eller ge en muntlig presentation
  • ska besöka/forska vid en medicinsk fakultet vid ett universitet med mål att tillföra sin forskning något väsentligt
  • är anställd som läkare/läkarstudent inom Region Östergötland och/eller Linköpings Universitet

Summan som delas ut som resestipendium är 10 000 till 20 000 kr.

 

Beslut fattas av minst ordförande och vetenskaplig sekreterare.

 

Ansökan kommer framöver att ske via SEB:s ansökningsportal, men då den ännu inte igång avseende resebidrag kan du skicka ansökan via via e-mail till: ansokan@linkopingslakaresallskap.se 

I ansökan gällande konferens bör det tydligt framgå vilken konferens resan gäller och att abstract är accepterat. Du ska också bifoga abstract. 

 

 

OM ANSLAGEN

Stiftelsen Linköpings Läkaresällskaps Forskningsfond lämnar forskningsbidrag och resestipendier för att stödja medicinsk forskning. 

 

Under 2021 såldes Linköpings Läkaresällskap ”Läkarvillan” på Klostergatan 45C. Vinsten från försäljningen kommer att till största delen användas för forskningsanslag och resestipendier till sällskapets medlemmar. Det totala beloppet som delas ut blir ca 1.000.000 kr årligen uppdelat i olika anslag.    

 

Som traditionen bjuder emotser sällskapet att de som erhåller anslag håller en presentation för våra medlemmar under sällskapets julmiddag.

MEDLEMSSKAP

Medlemskap i Linköpings Läkaresällskap är en förutsättning för tilldelning av bidrag och utan betald årsavgift innan ansökningstidens slut kommer ansökan inte att behandlas. Observera att medlemskap i lokalföreningen (Linköpings Läkaresällskap) inte automatiskt ingår i ditt medlemskap i Svenska Läkaresällskapet. Läs mer om medlemskap i Linköpings Läkaresällskap via länken Medlemskap i huvudmenyn.

Ansökan öppnar 1 september

Ansökningstid är 1-30 september 2024 

 Varmt välkommen med din ansökan!